La inceputul secolului 19, Tesla si Edison au dezbatut problema folosirii Curentului Continuu sau a Curentului Alternativ in retelele electrice. Tesla si Curentul Alternativ au invins si civilizatia umana a decis folosirea Curentului Alternativ in retelele electrice.
Solaris RA proiecteaza si comercializeaza sisteme solare bazate pe producerea de curent alternativ la nivel de panou/modul solar. Nu comercializam invertoare centrale de curent continuu din China sau Europa de Vest (Germania, Franta, etc.). Prioritatile companiei sunt:
Sa fie un catalizator pentru proiectarea si construirea de sisteme solare distribuite si sa lucreze cu cele mai avansate tehnologii din industria solara.
Sa dezvolte cooperarea dintre firmele americane, care sunt lideri mondiali intr-un anumit domeniu, si industria Romaniei.
Sa proiecteze sisteme solare distribuite, bazate pe curent alternativ, de cea mai mare calitate, profitabilitate si eficienta.
Sa explice clientilor despre superioritatea tehnologiei solare distribuita, sigura si fiabila, si sa ii trateze ca pe un partener de lunga durata.
Sa aduca factura de consum energie a clientilor cat mai aproape de ZERO euro, pentru ca energia electrica in Romania este foarte scumpa.
Sa proiecteze sisteme de "fotovoltaice" intelegente, cu auto-mentenanta, modulare, adaptate bugetului fiecarui potential client
Sa proiecteze cu specialisti americani sisteme solare de mare putere, la cele mai avansate norme de calitate si eficienta
Sa instruiasca instalatorii pentru a-si perfectiona procedurile de instalare produse americane destinate producerii de energie electrica din lumina solara
Sa ajute romanii din Romania si Europa sa nu se mai lase inselati de promotorii de non-calitate si non-valoare in domeniul generarii de energie solara
Sa convinga autoritatile romane sa isi structureze strategic si eficient reteaua nationala energetica
In acelasi timp, Solaris Romana Americana isi concentreaza eforturile pe proiectarea si realizarea de retele electrice de generatie noua, care sa interactioneze in mod natural si eficient cu o retea de energie solara alcatuita din milioane de sisteme distribuite.
Deficientele industriei solare din Romania
Industria de energie solara evolueaza intr-o directie gresita in Romania. Ea se bazeaza pe o asa numita "strategie" copiata din alte tari, inclusiv cu greselile facute de acestea in ultimii 10-15 ani si fara sa construiasca un model specific caracteristicilor unice ale tarii. Marea majoritate a echipamentelor solare sunt importate de la companii chinezesti sau de la companii din Vestul Europei care vand in "deghizare" tot produse din China. Principalul factor de decizie la multi consumatori de energie solara este pretul, nu calitatea, performanta, eficienta si durabilitatea in timp. In general garantia acestor produse este sub 9 ani, lucru care nu mai este de mult acceptat in Statele Unite al Americii, de exemplu. Dupa 5-6 ani majoritatea clientilor romani vor constata o degradare semnificativa a puterii efective si deci a energiei electrice produse de aceste echipamente.
Aproape toate instalatiile din Romania sunt bazate pe curent continuu cu invertoare centrale care au o probabilitate mare de a provoca incendii in caz de defectare sau prin scurt circuite (ISU are statistici cu incendiile de la produsele nefiabile / chinezesti care nu au microinvertoare americane)
Sistemele solare instalate in Romania nu sunt bidirectionale, deci nu vor functiona fara baterie cand reteaua de electricitate cade, daca sunt conectate la retea ( modelul prosumator ).
Puterea reala produsa de sistemele cu invertor central este mai mica cu 30-50% fata de puterea pe care o plateste clientul pentru un sistem. De exemplu puterea reala maxima generata de un sistem de 5KW este de fapt in jur de 4KW. Deci clientul este pacalit cu 1000 de euro daca instalatia a costat 5000 de euro.
In modelul prosumator, cel care castiga cel mai mult este furnizorul de energie electrica, prosumatorul primind doar o reducere minora la factura de plata.
Vom adresa toate aceste probleme intr-un studiu exhaustiv care va fi publicat la o data ulterioara.
Solutia pentru inlaturarea acestor deficiente: sisteme solare distribuite cu microinvertoare inteligente
In aceeasi ordine de idei, este mult mai recomandabil pentru Romania sa aiba, de exemplu, 1 milion de sisteme solare de 5-10 KW decat 25 - 50 de "uzine" solare de cate 200 MW-100 MW. Instalatiile solare gigantice constituie un stres pentru reteaua electrica nationala si genereaza mai multe pierderi. Exista statistici care arata ca, pe plan mondial, prin procesul de "curtailment" (deconectarea unui sistem in cazul supraincarcarii retelei electrice si pericolului de instabilitate a frecventei), se pierde intre 10%-20% din energia solara generata.
Energia solara este in mod natural distribuita si poate fi colectata si consumata acolo unde a fost generata. Problemele la care sunt supuse retele electrice, prin variabilitatea energiei solare generate, se datoreaza in mare masura proiectarii defectuoase a retelelor electrice nationale, care sunt statice si au o arhitectura invechita.